s-Lim heeft tot doel om Limburg te laten ontwikkelen tot een slimme regio. Hiertoe is een gedragen toekomstvisie nodig, deze wordt met diverse stakeholders uitgewerkt onder begeleiding van, Tomorrowlab. S-Lim wil tevens ook komen tot snelle concrete realisaties, hiertoe werd een roadmap opgesteld waarin quick wins werden geïdentificeerd en vervolgens worden uitgewerkt door s-Lim en de diverse stakeholders. In een slimme regio staan data centraal, het verzamelen, analyseren, verrijken,… en dit alles met oog voor privacy en veiligheid, dit gebeurt in de datahub.
1. Ontwikkeling van een smart regio Limburg 2030
Het doel van s-Lim is om een innovatief kader te scheppen waarin verschillende stakeholders met hun strategische bouwstenen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een Smart Regio Limburg 2030. S-Lim zelf doet dit hoofdzakelijk door technologie centraal aan te kopen voor Limburgse steden en gemeenten. Deze schaalvergroting maakt het mogelijk om innovatie op een gestandaardiseerde, efficiënte en goedkopere manier in Limburg te implementeren. Om deze technologieën vervolgens ook slim te maken, worden zowel bestaande als nieuwe technologieën uit verschillende domeinen gekoppeld aan een centrale datahub. Deze koppeling werkt kruisbestuivend door data uit verschillende domeinen op een slimme manier met elkaar te combineren en beschikbaar te stellen voor verschillende stakeholders.
Een regio kan je niet slim maken door enkel technologie aan te kopen, ze vervolgens te koppelen en de gecapteerde informatie ter beschikking te stellen van verschillende stakeholders. Technologie is slechts een ondersteunend middel, een bouwsteen, om een smart regio Limburg 2030 vorm te geven. De weg naar zo’n smart regio Limburg 2030 is een volledig proces. Naast s-Lim dienen ook andere stakeholders hun strategische bouwstenen hiervoor aan te reiken. S-Lim speelt in dit proces enkel de mediërende rol die andere stakeholders de toegang verleent tot slimme gegevens en hen hiermee in staat stelt om op data gebaseerde beslissingen te nemen.
Om dat gedeelde uitgangspunt te formuleren heeft s-Lim het initiatief genomen om de belangrijkste stakeholders uit de Triple Helix (overheden, academici en industrie) te bevragen en met elkaar in overleg te brengen. S-lim heeft het consultancy bedrijf Tomorrowlab de opdracht gegeven om dit proces te begeleiden. In eerste instantie heeft Tomorrowlab een kader van 5 focusthema’s bepaald om vervolgens per thema een specifiek toekomstbeeld te kunnen formuleren. Deze 5 thema’s zijn: Wendbare overheid, Economie, Mobiliteit, Veiligheid en Milieu.
Download de volledige beschrijving.
2. Uitvoeren van de roadmap
Een regio “verslimmen” kan via toepassingen in verschillende domeinen zoals mobiliteit, economie & toerisme, ecologie & milieu. Op basis van de noden van verschillende gemeenten werden diverse projecten geïdentificeerd. Hieronder vind u een overzicht van de toepassingen waarop s-Lim momenteel inzet.
3. Datahub
De data die voortvloeien uit diverse slimme toepassingen worden verzameld in de MyCSN datahub. Ook data van partners zoals kennisinstellingen, intercommunales, … worden hierin samengebracht. Op deze zogenaamde Big Data worden analyses uitgevoerd. Hieruit kunnen nieuwe noden geïdentificeerd worden en slimme toepassingen ontstaan. Dit alles met het nodige respect voor datasecurity en privacy.
DVMS – Dynamisch verkeersmanagement systeem
Het dynamisch verkeersmanagementsysteem (DVMS) zorgt voor een vlotte sturing van de weggebruikers, dit door middel van vaste LED-schermen die de weggebruiker informeren. De sturing gebeurt op basis van verkeersdrukte, parkeerbezetting en andere mobiliteitsdata die via diverse sensoren en toepassingen verzameld worden.
AVMS – Audio video management systeem
Het audio video management systeem (AVMS) verzamelt beelden en geluid via camera’s en sensoren. Diverse toepassingen kunnen gebruik maken van deze data om bijvoorbeeld verkeersstromen in kaart te brengen, straatverlichting aan te sturen. Politiediensten kunnen anderzijds beroep op doen op de data om proactief acties te ondernemen of retroactief een onderzoek te voeren.
Digital Signage
Digitale informatieborden, voor binnen of buiten, informeren de burger over nieuwsfeiten, evenementen, het weer, opgewekte en verbruikte (groene) energie, visualisaties van data uit de datahub,… De schermen kunnen bij noodgevallen ook ingezet worden om burgers te waarschuwen en instructies te communiceren.
Uw GEO-data oplossing voor efficiëntiewinsten en kwaliteitsvolle dienstverlening
MyCSN GEO beschikbaar voor alle Limburgse lokale besturen in 2025
september 2024- Samen met partner MyCSN en met de steun van Nuhma ontwikkelden we een geospatiale datahub met unieke datalagen voor de regio Limburg. Dit leidt tot een digitale tweeling, met waardevolle info en oplossingen voor elk lokaal bestuur op verschillende domeinen. Vanaf 2025 beschikbaar voor slechts 1 euro per inwoner.
Energiecontract voor lokale besturen met slimme datadienstverlening
aanbod Elindus – Aspiravi Energy: volg de webinar
juli 2024- S-Lim biedt de lokale besturen een alternatief in de energietransitie. Als aankoopcentrale vonden we een geschikte leverancier om de vlucht vooruit te kunnen nemen in de energietransitie. Een stabiele prijsformule voor lange termijn, met mogelijkheden tot energiedelen en flexibiliteit.
Hoe Artificiële Intelligentie nu al oplossingen aanreikt voor de (Lim)burger
s-Lim inspireert de lokale besturen samen met Hogeschool UCLL
juni 2024 - De toegevoegde waarde van Artificiële Intelligentie zal in grote mate bepaald worden door de slimheid waarmee mensen er zelf mee aan de slag zullen gaan. Dat is één van de grote conclusies na de inspiratieavond voor de Limburgse lokale besturen, die s-Lim samen met UCLL Research & Expertise op 20/06/204 organiseerde in Hasselt. Een zestigal genodigden van over de ganse regio zijn nu weer helemaal mee in de technologische evoluties van het moment. S-Lim ondersteunt de steden en gemeenten daar verder in.