Zone 30 en alleen nog plaatselijk verkeer in Stevoortse Herkkantstraat

16 februari 2021 - In navolging van een eerder uitgevoerd proefproject in Hasselt wil s-Lim nu een stap verder gaan om de verkeersveiligheid te verhogen met innovatieve technologieën. In een tweede testfase registreren slimme camera’s doorgaand verkeer en overdreven snelheid.

Hierover verscheen een artikel in Het Belang van Limburg

Het proefproject kwam er na meldingen van overdreven snelheid en sluipverkeer in de Herkkantstraat. Samen met s-Lim werd slimme technologie ingezet om de verkeersveiligheid te verhogen. “Dat gebeurde met ANPR-camera’s”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Die registreerden enkele maanden de verkeerssamenstelling in de straat en de hoeveelheid doorgaand verkeer. Ook de snelheid werd gemeten. Uit de resultaten blijkt dat het vaak om doorgaand verkeer gaat, van mensen die er niet moeten zijn. Veel van dat doorgaand verkeer blijkt bovendien zwaar vrachtverkeer. Daarnaast blijkt dat zowat de helft van de chauffeurs er te snel rijdt.” 

Er komen nu alvast twee maatregelen. “De snelheidslimiet wordt verlaagd naar 30 kilometer per uur tussen het kruispunt van de Stevoortse Kiezel en het kruispunt met de Regenakkerstraat”, zegt Schepers. “Daarnaast wordt de straat voorbehouden voor plaatselijk verkeer.”

Maar er komt ook een vervolg op het proefproject. Eind februari start de volgende fase met twee nieuwe opstellingen met slimme camera’s. “Dan wordt onderzocht of die nauwkeurig snelheidsovertreders en doorgaand verkeer kunnen identificeren”, zegt Raf Drieskens, voorzitter s-Lim. “Op deze manier testen we of de camera’s kunnen ingezet worden voor trajectcontrole. We garanderen de privacy van bewoners en passanten en dat de beelden niet langer dan één maand na de proefopstelling bewaard worden. Bedoeling is om op termijn deze oplossing uit te rollen in de hele Smart Region Limburg.” (dj)

Bron: Het Belang van Limburg

Bouwplan voor de slimme regio Limburg

slim parkeren dankzij camera's

glasbreukdetectie dankzij slimme camera