Steeds meer gemeenten zien én tellen u

20 april 2019 - Samen met Genk zullen weldra nog zeven andere gemeenten camera’s aankopen via het s-Limproject. De onderhandelingen zijn afgerond of zitten alleszins in een laatste fase. Op termijn zullen al die beelden in Hasselt bekeken en geanalyseerd worden.

Alle Limburgse gemeenten werken binnen de vereniging s-Lim samen om van onze provincie een ‘slimme’ regio te maken. Binnen die vennootschap engageerden (voorlopig) veertien gemeenten zich om samen slimme camera’s aan te kopen. Acht daarvan ontvingen al de resultaten van een studie die onderzocht waar en hoeveel camera’s er geplaatst moeten worden. De onderhandelingen daarover zitten nu in een laatste fase, of zijn al afgerond. “Sommige gemeenten moeten de kosten nog afwegen aan hun wensen”, zegt Jan Neyens, directeur van s-Lim. “Op vaste momenten zullen wij een minicompetitie organiseren tussen leveranciers om te zien wie de beste prijs kan geven. Gemeenten die nog willen aansluiten, kunnen dat dus nog altijd doen.”

Al zijn er ook gemeenten die buiten het s-Limproject camera’s installeren. In heel Hasselt hangen er bijvoorbeeld zo’n 180 camera’s, de politie kan er vanop een gigantische videowall in het politiekantoor zowat de hele binnenstad in de gaten houden.

GDPR

Maar hoe slim zijn al die camera’s dan precies? “Op termijn komen al die beelden samen in een datacenter in Hasselt”, zegt Neyens. “De camera’s zijn slim, in die zin dat de beelden zowel aan de politie als aan de gemeenten ter beschikking gesteld worden. Die mogen die gebruiken, uiteraard rekening houdend met hun rechten en de GDPR-wetgeving. Dat betekent dus dat de beelden van één camera door de politie als bewakingscamera kan gebruikt worden, maar tegelijk ook door de gemeente om bijvoorbeeld auto’s of fietsers te tellen of de straatverlichting aan te sturen.”

Bron: HBvL 20 april 2019

 

Bouwplan voor de slimme regio Limburg

slim parkeren dankzij camera's

glasbreukdetectie dankzij slimme camera