Limburg krijgt dit jaar geïntegreerd slim cameranetwerk

15 januari 2019 - In acht Limburgse gemeenten zal nog dit voorjaar gestart worden met de uitrol van een netwerk van zogenaamde ‘slimme camera’s’, inzetbaar in het kader van veiligheid, mobiliteit, evenementen, om de mobiliteit, de veiligheid en de dienstverlening aan de burgers en de bedrijven te verbeteren. Om tijd, middelen en expertise te bundelen in wat toch een erg complexe materie is, voert cvba s-Lim een gezamenlijke aanbestedingsprocedure uit om zo de gemeenten te ‘ontzorgen’. De samenwerking gaat overigens veel verder dan enkel in groep aankopen. Immers, samen met en dankzij de bijhorende software zullen alle camera’s, over de gemeentegrenzen heen, één multi-inzetbaar systeem vormen, geïntegreerd op geografisch, functioneel en disciplinair vlak. Dat maakt de Limburgse aanpak meteen ook uniek in België.

Beeld je in: je zit op een festival of een voetbalwedstrijd. Je wil naar huis maar een berichtje op je smartphone adviseert je een kwartiertje te wachten. Dan vertrek je en kunt vlot de parking af. De straatverlichting blijft langer branden en borden naast de weg sturen je in de juiste richting. Veilig en snel. En nergens een politieagent gezien.

Een science fiction-verhaal? Nee, wel een situatie gecreëerd door de inzet van slimme camera’s, gekoppeld aan systemen voor parkeer- en verkeersgeleiding, openbare verlichting,… In 14 Limburgse gemeenten worden zulke scenario’s binnen afzienbare tijd mogelijk. Want in het kader van een in 2017 opgestarte aanbestedingsprocedure verwacht s-Lim vandaag vijf kandidaat-leveranciers in Genk, waar ze in een proefopstelling hun apparatuur demonstreren.

Limburg pioniert

“Limburg is een voortrekker als het gaat om de inzet van nieuwe technologieën en innovatie. Dat is trouwens ook de missie van s-Lim, een cvba opgericht in 2017 met als doel van onze provincie een slimme regio te maken”, stelt Jan Neyens, directeur van s-Lim. “De steden en gemeenten vormen onze motor en stuwende kracht. Zij beschikken over een massa gegevens en infrastructuur én over de wil om samen te werken via slimme, geïntegreerde systemen om het leven van hun inwoners beter te maken, de schoolomgeving veiliger, de verkeerscirculatie efficiënter, sluikstorten en vandalisme minder… Het letterwoord s-Lim staat dus niet enkel voor ‘slim’, maar ook voor ‘samen’”, aldus Jan Neyens, directeur van s-Lim.

Gemeenten ontzorgen

Inderdaad: gemeenten kampen met gelijkaardige problemen - die overigens ook niet per se stoppen aan de gemeentegrens. Willen de lokale besturen dan ingrepen uitvoeren, is het zoeken naar de juiste aanpak, de juiste opvolging, voldoende mensen en de juiste expertise. En wat met het kostenplaatje? Of wat met gegevens die al door de politie of andere diensten worden verzameld?

S-Lim is opgericht precies om de gemeentebesturen daarin te ondersteunen en dat maakt de cvba nu concreet onder meer op het vlak van slimme camera’s. Via deze gezamenlijke aanbestedingsprocedure ontzorgt s-Lim de deelnemende gemeenten. S-Lim onderzoekt de markt van de camera’s, analyseert de noden, organiseert een prijsvraag én garandeert dat die camera’s aan alle vereisten beantwoorden. Meer zelfs, garanties op volledige naleving van de GDPR-wetgeving zijn structureel en consequent in de procedure meegenomen.

Proefopstelling met vijf mogelijke leveranciers

Vandaag dinsdag 15 januari en komende nacht en ochtend zullen vijf geselecteerde aanbieders van digitale camerasystemen in een demo-opstelling tonen wat hun apparatuur te bieden heeft. Op het Stadsplein in Genk zullen een aantal scenario’s geënsceneerd worden zoals een voorbijganger, een ruzie of sluikstorten. De opgestelde camera’s zullen dit alles registreren.

Op basis van deze proef zullen de drie beste aanbieders weerhouden worden. Wanneer daarna een deelnemende gemeente een eigen project met camera’s wil opzetten, kan de keuze via een eenvoudige offertevraag gemaakt worden uit deze drie. Verwacht wordt dat de procedure nog dit voorjaar volledig afgerond is, dat de gemeenten met andere woorden dit jaar nog kunnen starten met de uitrol van het systeem, op hun maat, volgens hun eigen wensen en noden.

Slimme software voor maximale integratie

Camera’s kunnen allang veel meer dan alleen beelden laten zien op een tv-scherm. Daarom noemen we ze ook slim, maar het is eigenlijk de achterliggende software die ‘slim’ is, die de hele zaak met elkaar verbindt en die zorgt voor de koppeling aan concrete toepassingen. En net daarin maakt Limburg het verschil, licht Jan Neyens verder toe: “De aanpak die hier in Limburg wordt uitgerold, is geïntegreerd op drie vlakken: functioneel in de zin dat vele toepassingen mogelijk zijn (aansturing verlichting, verkeersgeleiding, crowd control, nummerplaatherkenning,…); geografisch in de zin dat het hele netwerk over de gemeentegrenzen heen gekoppeld is en disciplinair in de zin dat naast de gemeenten zelf, ook bijvoorbeeld de veiligheidsdiensten ermee kunnen werken. En dat allemaal ten dienste van de burger en het verbeteren van de dienstverlening.”

Crowd control en bezoekerstellingen in Genk

Genk is één van de 14 Limburgse gemeenten die via een engagementsverklaring al instapten. Acht van de 14 beschikken inmiddels ook over een afgeronde conceptstudie en kunnen dus concreet aan de slag. Zo ook Genk, bevestigt burgemeester Wim Dries: “In Genk zetten we al jaren tijdelijke camera’s in op onze grote evenementen in het kader van crowd control en veiligheid. Geen overbodige luxe wanneer tienduizenden mensen in ons stadscentrum zijn om te genieten van het evenement in een aangename en veilige sfeer. Die tijdelijke gaan we dan ook vervangen door vaste camera’s. Verder willen we de camera’s ook inzetten in het kader van bezoekers- en passantentellingen. Bezoekers op evenementen, passanten in winkelstraten,… In het kader van ons economisch beleid is dat bijzonder waardevolle informatie. In het verleden moesten we daar telkens aparte contracten voor afsluiten, terwijl dit systeem ons dat veel makkelijker gaat maken.”

Interesse bij veiligheidsdiensten

Het zijn in eerste instantie de Limburgse gemeenten die eigenaar en beheerder zijn van het cameranetwerk, maar ook de Limburgse gouverneur, procureur, de federale politie en een meerderheid van de politiezones hebben al hun bereidheid en interesse getoond. Doordat de camera’s aangesloten worden op een centraal beheersysteem, kunnen ze tegelijkertijd politioneel ingezet worden ter ondersteuning van interventies en recherchetaken. Niet alleen lokale politiezones, maar ook de federale politie (de dienst 112) krijgen bijvoorbeeld toegang tot live-beelden bij een noodoproep,  zonder dat hiervoor een aparte camera geïnstalleerd moet worden.

Landing inzetten

14 Limburgse gemeenten ondertekenden een engagementsverklaring om te komen tot 1 geïntegreerd camerabeleid. Het zijn As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lommel, Maasmechelen, Oudsbergen, Peer, Riemst, Tongeren en Zonhoven. De vet gedrukte gemeenten zijn degene, waarvoor al een conceptstudie werd uitgevoerd en waar de installatie dit  jaar gepland is. De eerste slimme camera’s verschijnen in april/mei in het straatbeeld van Genk.

Bouwplan voor de slimme regio Limburg

slim parkeren dankzij camera's

glasbreukdetectie dankzij slimme camera