App toont u hoe druk het op Limburgse wegen is
Slimme regio Limburg
17 januari 2020 - S-Lim wil nog dit jaar starten met een indicator voor de drukte van het verkeer in heel Limburg. Iedereen kan dan met een app op elk moment volgen hoe vlot of traag het verkeer in onze provincie verloopt.
S-Lim is de coöperatieve die in 2017 werd opgericht door Nuhma en Fluvius Limburg om van Limburg een slimme regio te maken. Voor heel wat toepassingen met slimme camera’s of schermen zijn sinds 2018 al individuele gemeenten aangesloten, maar nu schakelt s-Lim een versnelling hoger. “Het beleid bepaalt eerst wat er moet gebeuren en wij kijken dan wat we gemeenschappelijk kunnen doen”, zegt directeur Jan Neyens van s-Lim. “In de stuurgroep ‘innovatie veiligheid’ is er bijvoorbeeld een vraag naar de inzet van drones. We bestuderen nu de kosten en maatschappelijke opbrengst. Als het resultaat positief is, zullen we tussen alle betrokkenen afspreken hoe we de krachten bundelen en drones aankopen. Voor de verlaging van de CO2-uitstoot heeft de provinciedan weer een taskforce opgericht voor maatregelen en inspanningen. Voor mobiliteitstoepassingen zal de vervoersregio Limburg coördineren.”
Op het vlak van mobiliteit biedt s-Lim de gemeenten al een dienst met gegevens over de verkeersstromen zodat ze een zicht krijgen op de drukte, maar ook op ongewenst rijgedrag zoals sluipverkeer. Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Peer en Oudsbergen gebruiken deze data al. Pelt, Hamont-Achel, Bilzen en Maasmechelen volgen nog.
Dure auto’s worden gevolgd
S-Lim onderzoekt nu hoe ze dezefloating car data ook kan gebruiken om een druktemeter voor alle Limburgse gemeenten aan te bieden. “We kunnen dat op basis van de gegevens uit de trackingsystemen van luxewagens, die wij inkopen van be-Mobile”, zegt Jan Neyens. “Het gaat om anonieme gegevens van ongeveer 4 à 5 procent van alle wagens, maar dat is voldoende om te weten hoe vlot het verkeer verloopt. Het Vlaams verkeerscentrum gebruikt zo’n data ook. Wij willen nog dit jaar een drukte-indicator maken voor alle Limburgse gemeenten. Het is aan de gemeenten om een aantal representatieve trajecten te selecteren. We gaan dan de normale rijtijd van zo’n traject vergelijken met de realtime rijtijd. Zo kunnen we op elk moment berekenen hoeveel procent vertraging het verkeer heeft. Die index kunnen we dan via onze stadsapp live doorsturen naar de mensen.”
Pushberichten
In de gemeenten die de geïntegreerde versie van de stadsapp van s-Lim aankopen, kunnen de inwoners binnenkort niet alleen documenten opvragen of meldingen doen. “Vanaf het voorjaar gaan we de app koppelen met onze andere systemen. Je kan nu al pushberichten ontvangen van de krant, maar we willen verder gaan en bijvoorbeeld ook laten zien hoeveel parking er nog is. Andere actoren zoals Limburg.net en Fluvius onderzoeken nog of ze ook via de stadsapp rechtstreeks meldingen kunnen ontvangen van defecte straatlampen of sluikstorten. Als iemand dan een probleem meldt, kan die ook bericht krijgen als het opgelost is.”
Verkeerstellingen
Op termijn wil s-Lim in de verkeersdrukte-indicator ook nog exacte telgegevens inbrengen. Gemeenten zullen dan precies weten hoeveel en welk verkeer er rijdt op de geselecteerde trajecten. “Dat kan ook interessant zijn om ecozones af te bakenen of om te weten hoeveel CO2 of fijnstof er wordt uitgestoten. We moeten voor die tellingen eerst nog wel bijkomende camera’s installeren.”
S-Lim gaat dit voorjaar al 215 slimme beveiligingscamera’s plaatsen in de gemeenten Tongeren, Beringen, Genk, Heers en Lommel. Twaalf andere gemeenten volgen later dit jaar. “Die camera’s zijn in eerste instantie bedoeld voor de veiligheid en tegen overlast. Zo hebben we bij Labiomista in opdracht van de stad Genk al meer dan dertig camera’s geplaatst om de site te bewaken. De beelden van die camera’s worden doorgestuurd naar de betrokken gemeente of politie- en hulpdiensten.”
Bron: Het Belang van Limburg